מכשור אורתודנטי
1. סמכים (גשר) Brackets:
זהו המכשיר הנפוץ ביותר כיום בטיפול האורתודונטי. הסמכים מודבקים לשיניים והחוט שעובר ביניהם מאפשרים לאורתודונט להפעיל כוחות על השיניים בכל שלושת המימדים וכך לקבל שליטה מלאה על תנועת השיניים. הסמכים יכולים להיות מתכתיים או שקופים.
2. גודר לשון
מכשיר אורתודונטי בו משתמשים בטיפול במצב של סגר קדמי פתוח, בד"כ על רקע מציצת אצבע או מוצץ. המכשיר מודבק לשיניים האחוריות בלסת העליונה ומונע מהלשון להיכנס לרווח בין השיניים הקדמיות. המכשיר יכול לסייע גם בגמילה ממציצת אצבע ומליקוי הסגר העיקרי הנגרם כתוצאה ממציצת אצבע, שהוא הסגר הקדמי הפתוח.
3. שומר מקום:
שן חלבית לפעמים "נושרת" לפני הזמן בשל עששת או כתוצאה מפגיעה (חבלות בד"כ שכיחות יותר בשיניים הקדמיות). אם השן החלבית נשרה ועדין צפוי לעבור זמן עד שהשן הקבועה שאמורה להחליף אותה תהיה מוכנה לבקיעה, יש חשש לאיבוד מקום. איבוד המקום נוצר כתוצאה מתזוזה של שיניים סמוכות אל המרווח שבו אמורה לבקוע השן הקבועה, ובכך נוצר מחסום לבקיעת השן הקבועה. בנוסף, עקב הנשירה המוקדמת של שן, יש חשש שהשן בלסת הנגדית עשויה תעבור בקיעת יתר על חשבון המקום שנדרש לבקיעת השן בהמשך.
אם נוצרה צפיפות במקום בו חסרה שן החלב, השן הקבועה אינה מצליחה לבקוע לעמדה הנכונה.
אם לא מבצעים טיפול מונע בשלב מוקדם על ידי שומר מקום (שהוא מכשיר פשוט יחסית שמונע תזוזה של שיניים באזור), ייתכן שיהיה צורך בטיפול אורתודונטי מורכב בגיל מבוגר יותר.
חלק מהשיניים החלביות מוחלפות על-ידי השיניים הקבועות רק בגיל 12- 14, ולכן שומר המקום נשאר בפה עד לבקיעת השיניים הקבועות הרלוונטיות!